azmilia mia


Hola! Assalam!
sambungan dari Cuti-Cuti Ke Medan..

Argghh!! Bangun pagi rasa creepy! hahaha.. sebabnya esok dh start kerja.. Terpikir je rasa ngeri.. kahkah.. So, since malam tadi dh siap packing all, maka beg kami pun terberanak.. kuikui.. Jujurnya, dalam begpack kitaorg yg size 22liter tu, ada lg satu backpack and handbag kat dalam masa time pergi.. Memang prepare sbb tahu kompem beg akan beranak.. hahaha.. So, after siap2, bekpes buffet dlu kat hotel restaurant, then we proceed to jalan-jalan Medan.. Can refer itinerary kat sni.. 


Rules untuk pengunjung yang datang ke Madan Hotel


Yeah! Ada wifi.. Hahaha..


Bilik kami.. Best giler after seharian yang memenatkan.






Sementara menuggu lif


Depan entrance hotel


Entrance ke Restaurant for Bekpes
 
Yeay, Breakfast buffet kami..

Sementara tunggu Pak Supir, sempat lagi kami bergambar.. Really! Hotel ni sangat nice.. cume itulah, kalo tak boleh tidur dalam keadaan yang tak gelap, mmg mohon cari hotel lain.. macam dalam entri sblm ni mention, lampu kecemasan dalam bilik memang tak boleh tutup.. siang ke malam tetap akan ON.. hahaha.. eventho call service room pun dia tak boleh buat apa.. Tapi, try la cabut kad bilik tu, kalo boleh tahan without air-cond and ventilation service.. kuikui..

So, kita g sight seeing ke Masjid Raja Maimoon plak atau dikenali sebagai Masjid Raya Medan.. Berdepan dengan hotel je pun.. Besar gile and cantik gile tau masjid ni.. And masjid ni bukan setakat hiasan para pengunjung, tapi masih aktif dipakai penduduk setempat.. Solat Jumaat and solat fardu berjemaah masih tetap diteruskan.. So, the moment korang nak enter the gates to Masjid, please BEWARE!!! if ada org kt depan tu minta duit entrance, sila bertekak dengan die eh.. hahah! bagitahu die, kaabah suci tu pun xde entrance fee yo! Sebenarnya, sebabkan terlampau excited, kami masuk ke masjid tu dlu tanpa pak supir kitaorg.. die tengah parking jadi kami tak tunggu.. di sebabkan kami tak tahu apa2, relax je kitaorg kene paw dgn org tempatan tuk entrance fee tu.. Sorang kene Rupiah 5,000.. huhu.. nak masuk masjid, buka kasut pun kene charge Rupiah 2,000 sorang.. Bila pak supir tahu, terkejut die kitaorg duk membayar.. padahal kne paw.. choi! hahaha.. so, hati2 yer.. Sebenarnya idak la marah sangat.. Tp, tak baiklah kan tipu kami gitu.. Lebih baik kami sedekah tuk masjid dari bagi dekat diaorg yang sihat walafiat boleh bekerja and cari rezeki sendiri tu! hah!



Masjid Istana Maimoon


Sejarah dan pembangunan Masjid Raja Maimoon
Lepas habis bergambar, kitaorg ke Istana Raja Maimoon.. Apa yang menarik tentag Istana ini, interior designnya adalah hasil dari gabungan warisan dan gaya Islam, Sepanyol, India dan Itali.. Mengikut cerita, Salasilah Kesultanan Deli, Raja terkini baru sahaja mangkat beberapa tahun lepas dan meninggalkan seorang putera kecil.. Disebabkan umur putera masih kecil dan belum cukup umur, maka beliau belum boleh diangkat untuk menjadi Raja.. Kasihan anak kecil itu.. Indonesia kini merupakan sebuah negara republik, maka pemerintahan di Indonesia tidak lagi kene mengena dengan institusi kesultanan mahupun raja.. But still, keturunan raja-raja ni masih mendapat royalti dan few-few keistimewaan yang ditetapkan.. So, semasa kat sni, boleh sewa pakaian tradisi sultan dan permaisurinya untuk bergambar.. Bayaran untuk sepasang baju hanya Rupiah 10,000 (RM3).. Kalau tak try,memang rugi habis.. kuikuikui.. Verangan naik pelamin lagi.. Weeee~ Selain dari murahnya sewa pakaian tradisi, kain tenun kat sini pun murah gile.. please beli hokey! 1 set hanya Rupiah 35,000 (RM11).. RECOMENDED SANGAT! ni kain tenun handmade tau..



Entrance ticket to Istana




Singahsana Raja


Mengikut cerita-cerita zaman dahulukala, pemerintahan raja dahulukala mempunyai seorang puteri yang cantik jelita diberi nama Puteri Hijau.. Disebabkan memiliki tubuh yang sentiasa terpancar warna hijau, maka puteri Hijau diberi nama sedemikian.. Menurut cerita, Raja Aceh tertarik dengan kejelitaan Puteri Hijau lalu meminang sang puteri.. Namun telah ditolak oleh Puteri Hijau sendiri.. Disebabkan rasa marah kerana pinangannya di tolak, Raja Aceh pun menyerang Kerajaan Deli Timur Raya.. Peperangan ini di ketuai sendiri oleh Raja Aceh dan Kesultanan Deli diketuai oleh 2 adik beradik lelaki sang Puteri yang bernama Mambang Yasid dan Mambang Khayali.. Mitosnya, Adik beradik lelaki sang puteri merupakan pendekar2 yang hebat dalam peperangan.. Semasa kejadian, suatu keajaiban kononya berlaku dimana Mambang Khayali berubah menjadi sebuah meriam dan menyerang kembali Aceh.. Namun, Kesultanan Deli kalah kepada Aceh dan Puteri Hijau dibawa sekali.. Dalam saat pelayaran, dikatakan ada seekor naga yang menghancurkan bahtera Raja Aceh sekaligus mengambil sang puteri.. Lagenda Puteri Hijau ini seolah-olah menjadi satu sejarah dan buah mulut penduduk setempat dan meriam yang dikatakan jelmaan kepada Mambang Khayali ini masih ada di sudut sebelah kanan Istana Maimun dan diberi nama sebagai Meriam Puntung.

 
Ihsan google - Istana Raja Maimoon



Ihsan google - Tempat terletaknya Meriam Puntung


ihsan google - cerita dan sejarah yang diframekan


Ihsan google -Meriam Puntung

Masa kat Istana ni, 2-3 orang kejar suh beli fridge magnet and barang2 souvenir, tapi after bargain pun rasanya di Pulau Samosir jauh lebih murah.. So, borong di Pulau Samosir hokey.. hehehe..


Last port kitaorang adalah ke Toko Batik, tapi kitaorg sekejap jer sebab dah borong masa kat Pulau Samosir.. Then, kitaorg menyusul ke Toko Kek Lapis.. Tempat yang supir bawa ni, sepanjang jalan adalah kedai-kedai yang menjual barang makanan tempatan dan biasanya yang pengunjung akan bawa balik adalah kek lapis mereka yang pemes tu.. Hehehe..


Lepas shopping and habiskan duit rupiah, kami menuju ke airport and singgah makan kedai ayam penyet.. Pergh.. Sedap and murah hokey! Menurut supir, rumah makan ni antara yang paling sedap masa otw ke airport.. Weeee~






Menu yang ditawarkan dan harga yang murah


Eventho ni rumah makan ayam penyet, tapi yang ku cari ikan jua.. hihi
 
Rumah Makan Cindelaras





So, lps makan je straight to airport and its time to say goodbye.. Back to reality.. huhuhuhu.. Esok kerja oiii~ hahaha









TIPS:

  • Tolongla shopping kain tenun di Istana Maimoon.. Hahaha.. tapi kain tenun je tau.. Barang yang lain, pricenya sama je.. hehehe..
  • Masa sewa pakaian tradisi tu, minta lah photographer mereka tangkapkan and cuci gambar tu! gambar size 8R hanya Rupiah 10,000 (RM3) rugi kalau tak print!
  • Alang-alang ada photographer profesional, minta tolong skali die tangkap guna kamera kita.. ada simpanan soft copy nanti.. ehehe
   

Enjoy!BonVoyage,

MiaAurora  
azmilia mia

Hola! Assalam!
sambungan dari Cuti-Cuti Ke Medan

Bangun pagi terus nampak Tasik, SubhanaAllah.. cantiknya pemandangan.. seronok betul kalau hari2 macam ni.. Bilik yang kami duduk ni memang menghadap tasik, dan bilik tu plak siap ada beranda.. buka je pintu and tingkap, pemandangan nan indah terbentang.. Waktu Subuh di sni lebih awal dari Malaysia, kul 5pg lebih dah hampir penghujung tau.. Sini awal 1jam berbanding di Malaysia.. Jam 6pagi dah terang seakan-akan kul 7pagi di Malaysia.. gitew~ Tempat kami tinggal ni boleh book dari Agoda, Booking.com dan seangkatan dengannya.. Cume perlu search Danau Toba International Cottage..


 jam 6.30pagi

menghadap beranda bilik kami

Janji dengan Pak Supir, kul 9 akan ketemu di lobi hotel.. Sarapan start kul 8am.. Lepas siap packing barang semua, kami naik ke bahagian restaurant hotel.. pergh.. cantek sangat2 permandangannya.. Seronok menjadi saksi melihat keindahan ciptaan Allah swt.. Oh! tempat sni sejuk tau.. tidak lah sampai mengigil, tapi sejuk yang just nice.. kebanyakkan hotel di sni tidak disediakan air-cond memandangkan cuaca dan udara yg sepoi2 sejuk tu.. hehehe.. Indah & Damai..



pemandangan dari meja makan breakfast kami

breakfast yang dihidangkan termasuk dalam pakej

Sementara menunggu Pak Supir sampai,sebenarnya kul 9 tepat die dah sampai.. Tapi, memandangkan kami sibuk bergambar, die pun mengampil keputusan untuk mengisi minyak dulu.. Apa lagi, kami pun start posing.. yuhuuuu~~~


perjalanan dari restaurant nak bekpes ke bilik kami
Reception

Perjalanan pagi ni menuju ke Berastagi, puncak best yang org duk cakap tiap kali datang ke medan.. kononnya a must place to go gitu.. Kalau bace dari blog2 dan pesanan dari adikku, tempat ni agak dingin dan sejuk.. macam di cameroon! Argh~~ mmg betul seperti di cameroon, bahkan mcm sejuk lagi rasanya! hahahaha.. Adik ada pesan juga, eventho perjalanan ke Berastagi mengambil masa lebih kurang 4jam, "sila jangan tidur"! sebabnya? pemandangan sepanjang perjalanan adalah super awesome! rupanya banyak jenis pokok yang aku tak kenal.. hahaha.. tiap kali terjumpa pokok-pokok yang menarik, supir akan benti tepi jalan dan explain.. "inilah pokok kayu manis", inilah pokok pisang kaki" "inilah pokok cengkih" Eh! macam org jakun dibuatnya.. hahaha.. menarik!





Sebelum sampai ke Berastagi, kami singgah di Simarjarunjung, tempat ni memang ada dalam itinerary.. Its "Simarjarunjung Highlands" guys.. wehuuuu~ bukan setakat cantik, tapi di sini kami menikmati Teh Halia pakej bersama goreng pisang.. Sedak bak hang! miam.. Puncak ni macam dataran tinggi dan seakan-akan sebuah club house didirikan tuk lepak parking.. Hahaha.. Seperti kawasan rehat sebelum sampai ke Berastagi.. dalam sejuk tuh, memang tak tipu, perut asik nak makan je.. Kami share beli mee goreng.. Wow!! sedap gile.. mee goreng depa ni sebenarnya maggie goreng di tempat kita.. hahaha.. sebabkan nk try segala sos cili yang dia ada, maka kami tambah belian mee goreng ni.. tak sangka pulak murah dan sedap.. hahaha.. pakej Teh Halia dan goreng pisang tadi lebih kurang dalam Rupiah 13ribu (RM3.30) dan mee goreng tu plak dalam RM5 macam tu aje.. okey la, not bad the price and the taste..


secangkir teh halia dan pisang goreng.. miam..
cili-cili dan kicap-kicap yang membuatkan kami order mee goreng a.k.a maggie goreng
Banyak pit-stop kami sebelum sampai ke Berastagi.. Hahaha.. kami singgah ke Air Terjun Sepiso-Piso plak.. Amboi! memang tinggi air terjun ni.. Dengar cerita, lebih kurang 300 anak tangga tuk sampai ke bawah.. Adess.. Nak turun memang seronok, boleh mandi air terjun.. Bila nak mendaki tu yang kejap lagi menangis.. ahahaha.. Memandangkan perjalanan masih berbaki 2 hari, kami decide utk tidak turun ke bawah.. lagipun tak bawa baju mandi.. Kalau bawa, ada kemungkinan mengigihkan diri tuk sampai ke bawah.. hehehe.. So, kita tangkap gambar dari atas sahaja lah yer..hehe..

berlatarbelakangkan air terjun.. yang warna putih panjang belakang kami tu air terjunnya.. hahaha
rumah-rumah makan sepanjang kawasan riadah air terjun sepiso-piso
By the time sampai ke puncak, jam dah kul 1tghari, peut baik punya lagu keluar, maka pak supir bawakan kami ke penghujung Danau Toba, berpusing-pusing nak turun ke kaki bukit.. Maklumlah, dah sampai puncak kan.. Hehehe..As per request, tengahari tu kami nak makan ikan bakar di tepi tasik.. Chewah.. Best ni oooo.. Pilih ikan sendiri.. Fresh tau, dari dalam tasik gitew.. Hehehe.. Fefeling romantik habis makan kat sni.. MasyaAllah, punya lah sedap.. Miam.. hehehe.. Tapi, service sni slow gle.. Nak dekat 2jam juga kami menanti.. Ades.. Sampai naik busan.. Siap dah berjalan-jalan.. Dekat Tongging ni, ada beberapa kedai yang boleh di singgah.. Pak Supir pilih kedai yang paling 1st sekali.. Jadi kalau ada yang datang ke sini, uolls try la kedai yang lain.. hahaha.. & bagi review bagus x service depa.. Hehehe.. Between, kalau jalan kaki ke dalam sikit, sebelah kiri, ada kedai yang xmenghadap ke tasik menyediakan surau yang selesa.. Boleh lah jamak zuhur & asar sekali.. Bukan apa, bila dah solat ni akan rasa lega sebab dah tunaikan tanggungjawab siap2.. Tak perlu nak cari-cari surau nanti kalau masa dah bertangguh kan..

Rumah Makan yang Pak Supir Pilih di Tongging

Selepas memilih ikan fresh yang nak ngap kejap lagi.. Miam

Menu yang disediakan.. Harga boleh tgok dengan zoom-in.. Hehe

Minuman yang disediakan.. Paket besar ke kecil pun disediakan..
Inilah hasil tangkapan kami di tasik tadi.. Ikan Mas goreng dan Ikan Kap Bakar.. Makan bersila yer.. Miam..

Usai makan, kami sambung perjalanan ke Berastagi.. Phew~ Disinilah tempatnya.. Terkenal dengan nama Pasar Buah dan bunga! miam.. Yang peliknya sedap.. tak paham eh! Semua tempat yang kami pergi, semuanya sedap. Miam! Hmmmm.. Mungkin sebab kami ni pelancong, jadi tempat yang pak supir bawa sumenya recomended place la kan.. Kalau tidak, tak ke menangis kalau datang jauh-jauh, makan tak sedap.. habis spoil kan.. ehehehe.. Buah-buah disini, gemok-gemok habis.. rasa pun manis.. memang puas hati.. siap boleh di-pack-kan dalam kotak cantik-cantik untuk bawa pulang naik flight.. hah! canggihkan.. Apalagi.. borong la.. hehehe.. Kalau Cameroon terkenal dengan sayur-sayuran yang cantik2 dan gemok2, kat sni buah-buahan nya menjadi pilihan ramai.. Selain dari itu, ada juga dijual barangan cederamata.. Baik key-chain, fridge magnet, kain batik, selipar, baju sejuk yang dikait dan macam-macam lagi.. Selain itu, sempat juga kami minum2 petang and lepak di sana.. Hehe.. Oops.. nak bagitahu.. Tolong lah.. Tolonglah siap2 g toilet selepas lunch tau.. Sebab berastagi punya toilet.. Nanges.. Sobs~~

Pintu Masuk Pasar Buah & Bunga Berastagi

Berastagi Town.. Nak jalan-jalan naik kuda sekitar sini pun boleh.. Bayarannya xpasti plak..

Gerai - gerai makan kecil di tepi-tepi pasar

Jagung bakar enak.. Siap boleh pilih nak pedas atau tidak.. Walawei.. Miam!
Cantikkan Bunga-bunganya.. Subur indah!

Kalau dekat Malaysia dah bawa balik borong and tanam kat laman.. Eh!

Buah-buah enak.. Ni baru nampak sikit.. the whole pasar lagi gle banyak.. Better uolls book tix now! hehehe

Setel di Berastagi jam 8malam.. Sempat meratah jagung bakar sebelum pulang.. Perjalanan ke Medan lebih kurang 2jam dari sni.. Pergh.. Masa nak naik tadi kan jalannya berbukit bukau dan yang pastinya ada bengkang bengkok selekoh tajam segala sepanjang perjalanan.. Cube bayangkan jalan pada waktu malam.. yang paling best sekali tiada lampu jalan.. Hehe.. Tp, pak Supir kami relax je bawa Kijang.. Dah hafal gitu.. Siap dalam perjalanan boleh melawak dengan Mr. Mr. nak ajak ke Lombok join hanya team lelaki je yang pergi..Chewah! Sonok sgt tu! hehehe.. Sepanjang perjalanan kami dihidang dengan hutan belukar.. Apa yang seronok sepanjang perjalanan ni ialah, banyak lori2 bawa sayur dan kenderaan lain yang menemani kami.. Teman gitew.. hahaha.. walaupun banyak kenderaan, tapi tiada jem langsung.. layan..

Almost sampai ke Medan, dikiri kanan kami ada gerai2 makan yang telah tutup.. Hidangan snek mereka adalah keluang.. hahahaha.. Aler.. yang macam kelawar tuh.. Auwww.. Mereka makan hokey yang itu.. Even relax je salai anjing ditepi jalan and makan dagingnya begitu sahaja.. huhuhu..

Sampai je di Medan, trus kami ke Rumah Makan Simpang Tiga.. Open 24hours.. Siap boleh delivery lagi.. Hah.. dah lah rumah makan ni lebih kurang 10minit dari hotel yang kami akan stay malam ni.. hahahaha.. nampak tak perut lapar tu.. Miam.. Pertama sekali terdetik masa sampai disini, oh! kami di restauran mewah.. hahaha.. kitaorg pilih makan kat dalam bilik yang disediakan air-cond.. siap ada air terjun cantik turun kat tingkap-tingkap dalam bilik tuh.. hehehe.. menarik.. Tapi di Indonesia ni, memang tidak terkata la.. kat mana-mana depa layan rokok.. adoi.. pening.. dalam mall pun rokok, dalam bilik makan yang ada air-cond pun selamber diaorg isap rokok.. cheh!

Rumah Makan Simpang Tiga


Preparation hidangan

Hidangan tuk kami yang sentiasa lapar.. Sedap bak hang! miam..

Lepas makan, check-in Hotel Madani, Penat, packing tuk esok, solat dan tidur.. Indahnya!

TIPS:
  • Breakfast di Danau Toba International Cottage tu, recomended nasi goreng dan roti bakarnya.. Beehun goreng agak kureng sikit..
  • Kalau nak order jagung bakar di Simarjarunjung, order awal2 sebelum ramai yang serbu, kalau tak memang lama kene tunggu
  • Order air botol masa lepak kat rumah makan air terjun sepiso-piso.. sedap!
  • Kalau ke Tongging tuk makan ikan bakar, try avoid kedai makan yang pertama sekali jumpa nama Rumah Makan Sabar Hita, sebab service slow! 2jam hokey tunggu makanan siap.. hahaha
  • Tolonglah avoid tuk ke tandas di Pasar Berastagi.. Nanges.. Sila rancang perjalanan "kecik" dan "besar" anda.
  • Kalau nak shopping di Berastagi, borong hanya buah.. try avoid beli cenderamata and so-on.. Mahal! kalau bargain atau tak jadi beli, mmg baik punya kene maki.. Nasib den tak kene.. Alhamdulillah.. Hahaha.. So,masa kat Pulau Samosir, sila borong kain batik - Rupiah 40ribu (RM15), kain sarung, kain pelikat Rupiah 35ribu (RM11), fridge magnet 10 peket - Rupiah 30ribu (RM10) and segala cenderamat ok.. Murah!
  • Shopping kat Berastagi boleh pakai Ringgit Malaysia
  • Kalau yang tak biasa tidur ada lampu terpasang, do avoid di Hotel Madani yang kami stay.. Sbb lampu kecemasan dpn pintu masuk bilik tak boleh ditutup.. Memang pasang 24hours.. (Nasib kepenatan, maka ku tertidur setelah berhempas pulas kiri dan kanan beberapa kali.. hahaha)
  • Apapun, Madani Hotel still recomended sebab bercirikan islam.. Kalau belum kahwin, not allowed to check-in, dalam bilik disediakan Al-Quran dan sejadah buat pengunjung.. Pekerja wanita mereka semuanya memakai tudung.. Alhamdulillah..


Enjoy!BonVoyage,
MiaAurora