azmilia mia
Lama betul drag nak tulis Day 4 ni.. Hahaha.. Rindu lah nak going again to KK.. Auch! hahaha.. Macam perlu repeat je.. wakakakaka.. okey, jom mengimbas day 1, 2 and 3 kat KK before we start engine at day 4..

Bismillah..

Today is our last day here.. Sobbing.. Sigh~~~ bangun pagi je.. pergh! sejuk giler.. macam xmo mandi pun ada.. Haha.. But, my perut masih grumpy that morning.. sedih betul la hai~~ pagi2 dah ceduk pil checkit tek-aun (xtau la betul x ejaan ni) hewhew.. Sepatutnya we plan to Benjamin Hill for breakfast, tapi macam agak jauh.. Memandangkan another frens pun kene serang ceri-beri, so we gerak agak lambat and decide to bekpes kat Restaurant Puteri Nabalu je.. hehehe..

Ok chop! congee die sedap hokey!!

So, after makan, we saw this beautiful view.. MasyaAllah.. 

Eyda, Azmi, Yuyu, Azam, Shah
Nice kan! siap angin sepoi2 bahasa gitew.. Near rastaurant ni ada War Memorial.. Memang dekat gile.. Jalan kaki pun boleh.. jadi kami pun menyinggah sekejap.. Alang2 dah sampai kan.. Best juga tempat ni.. cantek! tempat bersejarah ni, bila dah diabadikan, mmg cantek tau.. Dont ask me if history is boring or not, coz i only have one answer - aku mmg pencinta sejarah.. hiks!



So, after dari war memorial, we headed ke kandang lembu.. Kandang Lembu je pun.. Why i soooooo excited about it? Sebab leh fefeling New Zealand! hahaha.. No sebenarnya.. Aku lebih kepada the view.. MasyaAllah.. xleh describe betapa cantiknya alam semula jadi.. SubhanaAllah.. Even camera cant capture whats the eyes do.. Super cantek! Awesome hokey! 

Nak masuk kandang lembu atau dikenali sebagai Dairy Farm ni kene bayo yer.. Per entry RM5 je.. Kat sni boleh lah sambil tgok lembu kene perah susu at 2pm, boleh juga try their fresh milk.. Sedap bak hang! Ampun lah.. mmg sedap ooii.. dan lebih murah dari market price.. ada 2 pilihan.. Susu putih and coklat.. Selain itu, diaorg ada jual pizza panas and hot dog.. I try both! sedap.. Miam.. Miam.. Miam.. hahaha..

Susu ni, kompem packaging mcmni xjumpa kat semenanjung.. Hahaha! DESA hokey~
Lihatlah betapa cantiknya.. SubhanaAllah..

Bukan poster or gambar yer kat belakang.. Its real! SubhanaAllah..
So, inilah antara gambar2 nya.. Honestly, i couldnt bare myself by enjoying and feeeeeeeling the view.. Yes, pencinta alam is me.. So, i didnt get a lot picta here as i sibuk and asyik dengan the view.. Cantek amat weh! hahaha.. i just siting outside the cafe and layan syahdu kat situ sambil borak2 with Mr. Mr. & melayan view..  Ngeee~~

Ni gambar dlm kandang lembu yang telah dicantikkan.. Kat sni, kita boleh bagi lembu makan juga.. Makanan dah disediakan oleh pihak farm..

Alololololo.. Tgoklah Mika yg cute dgn omaknya hah.. 
Sooooo.. after je pusing2 Dairy Farm, Lepak makan dan minum, we headed to Kota Kinabalu.. Masa ni, hujan lebat gile.. Singgah sekejap kat National Park Kinabalu.. Couldnt do much accept aku singgah toilet-nya n berceri beri.. Then, we headed out terus sbb hujan lebat sgt.. Almost 2hrs juga perjalanan yang membawa kami ke alam mimpi.. Sekejap bangun, sekejap tidur.. Hahahaha..

Lpstu, kitaorg singgah kat market skjp, sbb Shah nak beli brg & Eyda nk beli beg.. Brg2 dah bertambah, beg udah xmuat.. Hahaha.. So, a bit rushing.. Jadi, we just singgah makan kat restaurant yang otw to airport.. Mana tau, abg driver tuh bawa kitaorg mkn kt kedai makan yg suatu ketika dlu kami pernah singgah mkn juga before headed to airport.. Its feel like kami dibawa kembali ke masa lalu.. 1-1 kenangan berputar cantek dan menarik.. Rindu! huhuhu..

Awal juga kami check-in kt KK airport.. Sampi je xramai org pun.. Terus masuk.. Siap g toilet segala n lepak kt ruang menuggu.. No flight delay this time.. So, we arrive at the right time..Sampai je KL mmg dah malam.. & adikku Faqih dah sedia menanti.. Alhamdulillah.. Everything went well and smooth, praise to Allah..
5 of us at airport.. 

Its really a great journey.. Thanks to my beloved fren for this treat.. Ada rezeki lebih, panjang umur, aku belanja korang plak on your beday k.. Sayaaaang Selalu.. Its 26 yrs friendship and still counting..
azmilia mia
Its a great day to start writing! wow sgt.. hehehe.. So, jom kembara semula ke hari ke-3 semasa kami berada di kota kinabalu yg cantik..

Untuk itinerary lengkap, boleh check it out here kota kinabalu, Sabah Oct 2016 Day 1/4
dan
Untuk sambungan day 1 atau tips kedai shopping, boleh check it out here kota kinabalu, Sabah Oct 2016 Day 2/4

Pagi ni kitaorg bangun awal giler supaya tak terlepas bekpes mcm semalam.. By 7pg masing2 dah siap bangun, packing and check out.. We going to Kundasang! Mmg tempat ini lah yg ditunggu2 sepanjang smpi ke KK.. Wehuuuu~~~ xsabar nak fefeling New Zealand.. Ahaks.. =) So, lps settle segala check out bagai, we headed to Kundasang tp pass by kedai makan for bekpes..

Canggih kedai bekpes kami ni, kalau minta air kosong - boleh trus press machine air coway hokey! hah gitew.. Tp aku perasan 1 thing, dekat Sabah ni mana2 kedai diaorg sume mmg sediakan air minum/mineral secara percuma and buffet.. amiklah brp banyak kali ko nak.. bagus.. murah rezeki depa.. air kosong pun bermakna hokey.. esp tuk org mcm aku yg mmg prefer air kosong atau air buah.. hehehe.. Tapi, paling best kedai ni siap tgglkan pesanan dekat cashier caunter "Makan Banyak, Bayar Lebih" wakakakaka.. kalau lps bace, confirm mood nk amik mknn swing.. suku pinggan agaknya.. hahaha.. Maka, slps makan kt kedai ni, quote ni la yg di payung sepanjang perjalanan kami slps.. time makan, ada je yg tolong igtkan.. Lagi2 bila Dhiya Zara, anak Hazana Aida duk smbg borak kitaorg pasal makanan.. "Tamak itu Best".. Thanks la anak oiii.. mmg hakikat benar.. hahaha..

Anak-Anak Syurga.. Damia Zara - Dhiya Zara yg keletah - Mikhael
Lps bekpes, 1st visit place kitaorg is 3D Meseum and Rumah Terbalik.. Boleh tahan juga fees nya kalo masuk 2 tmpt ni.. Tp, ada pakej, kalo masuk 5tmpt, ada diskaun lah.. Tp, kitaorg xsure lagi nak masuk yg mana for that day.. So, we just beli single entry.. Price per entry and package, boleh check below picture.. 


Best offer - 5 in 1 - RM39
So, kitaorg kat sini about 1 hour juga.. Then kitaorg pergi ke Jambatan Tamparulin.. Dekat giler.. Its about 5minutes drive rasanya.. Lebih kurang la.. Hehehe.. Jambatan ni sbnrny untuk kegunaan awam.. Semenjak Kota Kinabalu menjadi sasaran pelancong, Jambatan ni jadi ramai yang kunjungi disebabkan keunikannya.. Okey, ni bukan jambatan biasa tau.. Ini jambatan gantung hokey.. Hahaha.. sapa yang gayat, mmg berpimpin tangan la.. Dekat bawah, sungai air deras n dalam hokey.. ngeh2.. But its really fun.. Kalau org tanya aku, mmg ni makanan lah.. ehehe.. aktiviti lasak ni mmg dah sebati dengan aku.. Lgi challenge, lg syiok.. Tp, bukanlah aku xtakot.. cuak tu mmg ada,, segala doa keluar.. siap bismillah.. hehehe.. dalam cuak tu, i really enjoy it soooooo much! hehehe..

Hah! Nampak x sungai tu? Jangan disangka tenang tiada........................... hahahaha
So, right after jambatan, we terus naik ke Kundasang.. Stop sekejap kat this pit-stop where we can see mount kinabalu closely.. SubhanaAllah.. its real babe.. Eventho ms tgok from this place, rasanya macam leh peluk je gunung tu.. Kabusnya mmg syiok habis la.. Masa ni dah leh rasa skit2 sejuk.. Start dah fefeling best tuh.. Hhehe.. well, i mmg suke sejuk! hahaha.. 
Macam boleh pelukkan gunung kinabalu tu.. Best!

So, perjalanan diteruskan.. Kali ni lama skit.. dalam 2jam ada agaknya.. We headed to Fish Spa Tagal.. Pergh.. tidur bangun tidur bangun.. Hahaha.. Penat.. & we pass by our Hotel.. Best, cantek.. xbenti pun.. Later baru check-in.. Perut pun dah siap berbunyi.. So, kitaorg g lunch dlu.. Masa ni lah segala cerita ceri-beri ku bermula.. Oh my! Tp, Alhamdulillah sangat yg perut buat hal just only after we check-in to hotel.. Hehehe..

Lihatlah Ibu cute mute Hazana Aida.. Maintain je pegang Damia Zara selama beberapa jam kami tidur bangun tidur bangun didalam Van.. Hoho..

Dekat Fish Spa ni, per entry RM5.. Bayar kat awal2 masuk then trus headed ke sungai.. Nak masuk ke sungai ni kene tunggu nombor giliran kita di panggil.. Masa awal2 datang, aku dah target nak pisang goreng panas masa balik nnt.. Nampak x canggihnya perut aku.. Leh feed tu dalam nak kene ceri-beri.. Huhu..  Dalam kitaorg berlima, Ayunoraimie lah paling cool giler main ikan tu.. Alahai, kitaorg yg lain mmg xtahan la geli tu.. kene geget2 kot.. lol.. Tp, xleh compare dgn anak2 syurga la.. Baik Dhiya Zara, Damia Zara & Mikhael, sume xtakot pun.. Malu i! hahaha

Jelitawan Ayunoraimie bersama ikan2nya..
Kami xlama pun di fish spa, tp masing2 sume bantai beli cempedak goreng & pisang goreng.. delicious habis.. Xtau lah sbb pisang goreng tu sedap sgt atau kitaorg yg lapar gile.. Masing2 dah macam phirana makan.. lol.. Tp, seyes mmg sedap la kan.. dah la sejuk dihidang plak pisang goreng panas.. Miam!!! So, bersebelahan dgn fish spa ni, ada exit menuju ke Sabah Tea.. so, fefeling ada dekat Cameroon plak.. Best la kan,.. Hirup teh and layan angin sepoi-sepoi.. Masa last time aku g, cafeteria die kat awal2 exit, now dah berubah ke belakang skit and with proper renovation.. Cantek! pulak tu siap ada love lock.. Acah2 macam eiffel tower, Paris and Seoul Tower, Korea la plak.. Kuikui.. =)

Siti Aishah gojes and her "love".. Weeee~



Masa kat sabah tea ni budak2 dah tidur.. Kesian diaorg jalan jauh and kepenatan agaknya.. Sedangkan kitaorg yg dewasa ni pun dah macam naik kematu dlm van.. lol.. So, tuk fresh kan balik bdn2 yg sengal, we headed to Kolam Air Panas.. Jauh juga nak ke sini.. Mula-mula aku malas nak turun.. Sebab baru bangun tidur.. Jadi mcm kesengalan gitu.. Lps tu, anak2 dara pingitan dah awal2 keluar dari van.. Memandangkan beg baju sume dah kene tindih, so diaorg malas nk tukar baju.. Cuaca kat luar pun dah macam sejuk sepoi2 nak hujan.. Dalam merancang nak cabut, Mr. Mr. tetiba kata nak g rendam kaki kasik lega.. Alahai.. xde org plak nak menemannya hah.. Jadi, aku pun pollow lah.. At least dapat rendam kaki mgkn boleh hilang lenguh.. Nak masuk sni, bayor RM1 aje.. Mgkn charge tuk guna toilet didalam nanti.. hehe.. 

Direction here to Kolam Air Panas, Tmn Kupu2 and air terjun.. best!

Inilah rupa tuk kolam air panas.. Ada juga disediakan macam kolam renang.. Dan ada juga dalam bentuk rumah (indoor) dan juga yang utk rendam kaki sahaja.. Sangat unik, menarik dan comfortable.. (pada aku lah)

After kebasahan segala.. & seluar dah hampir lencun.. part kaki jelah.. kalau lencun semua, mmg confirm kene halau dari van.. Hahahaha.. So dlm kepenatan, mmg dh terbayang katil shj.. Walawei.. Penat.............. nak baring.. hahaha.. 

So, sampai je kat hotel, dah super gelap smpai terlepas simpang.. Padahal masa tuh baru je jam 6ptg.. Alahai.. Rasa dah macam kul 8pm.. Hhehe.. So, dah terlepas tu, we u-turn and masuk ke kawasan hotel. Disebabkan hotel dekat kaki bukit, kami yang diatas ni cuak hokey.. Sebab gelap gile.. lol.. Bila turun ke bawah and pergi ke entrance, pergh! cantek sgt hotel ni.. Pilihan yang tepat.. siap leh nampak gunung kinabalu from here.. best! So, sama macam kat hotel di KK, only me and Mr. Mr. bilik couple, yg lain semua amik bilik bertiga.. Maka, bilik kami di hias macam ala2 bilik honeymoon.. Ala2 je pung.. xde lah havoc sangat.. hehehe..





Tapi, suka sangat suasana hotel ni.. So, sangat2 recomended.. And price die pun not bad.. Xde lah mahal sgt & xde lah murah sangat.. Hehehe.. Berpadanan la gitew.. Phew2.. In love! Lps masuk bilik masing2 we pormise to meet up around 9pm for dinner.. Dah siap2 call Restaurant Puteri Nabalu for steamboat (recomended by 1 of the blogger yg dtg ke sni, katanya d price is reasonable and d food pun sedap) *excited*....
|
|
|
|
|
..........

Mana nak tahu lps all the excitement, perut ku start enjin ceri-beri.. OMG!!! *crying* teruk gile.. Setiap 3minit aku bekerjaran masuk bilik air.. & paling teruk is.. sbb sejuk gle.. dah la kat kaki bukit.. air pun sejuk.. lps tu asik masuk bilik air je.. huwaaa.. =( aku ada masa lebih kurang 2jam tuk decide either nak follow diaorg g dinner atau tak.. terbayang steamboat.. alahai.. Akhirnya, ku tewas juga.. sobs! So, duduk lah ku berseorgan di bilik sambil ditemani movie Starship Troopers.. 

Steamboat nyum2 kat Restauran Puteri Nabalu


One of my favourite picta


Note:

  1. Make sure plan your journey especially kalo nak masuk tempat yg ada entrance fees.. So, you boleh save by buying 5 in 1 package
  2. Kalau nak pegi ke tempat air panas, make sure siap2 kan baju mandi and 1 persalinan kat beg kecik.. Senang nak memunggah.. Kalau mls, rendam kaki pun best jugak.. sensenglah suar tu skit.. gitew~
  3. Make sure kalo nak singgah kat sabah tea, siap2 bawa ko punya mangga, xkisahlah beso ke kecik ke and siap2 tulis ngan marker atau dgn liquid paper.. Sbb nanti kt sabah tea atas tu, mangga die kecik giler with harga RM25 satu! mahal hokey!
  4. Pleaselah enjoy your steamboat kt Restauran Puteri Nabalu bila dah sampai di kundasang
Okey done for today! check out our last day kat sabah at here -; Bercuti ke Kota Kinabalu - Kundasang Sabah Oct 2016 Day 4/4









azmilia mia
Yipeee.. sambung lagi sementara masih excited and masih igt segala aktivti.. lol.. kalo nk check full itinerary, leh ke entry bercuti ke kota kinabalu Day 1/

So, day 2 kitaorg start agak lambat.. Suppose jumpa jam 9 di lobi tuk breakfast, tapi aku and anak2 dara pingintan hanyut dibawa angin lalu.. Maka fmly Azamila & Hazana Ayda proceed for breakfast.. Ngam2 diaorg habis breakfast, baru yg ttgl ni siap and terus proceed ke Pasar Tamu Gaya.. Kitaorg berpecah 2 group.. group kelaparan g bekpes, group ready shopping, terus proceed.. Bdw, Pasar ni open hanya pada hari Ahad pagi.. Shopping la segala mak enon pearl, rantai dan segala keperluan.. Mission aku & Mr. Mr. satu je.. Nak beli timun laut.. lol.. senang weh, cuci bdn, pinggan n toilet guna menatang ni.. kuikui.. 

Jom borong pearl and brooch

By the time habis shopping, matahari terik giler atas kepala.. So, kitaorg pun proceed tuk mencari makan tghr.. pasal panas, kitaorg request tuk makan dlm air cond, so we went to shopping mall.. Miam! bnyk gle choice makanan.. pergh! seafood beso2 ditayangnya hoi! hahhaa.. tp, telan air liur dlu.. pasal nk bantai mkn seafood mlm nanti.. Centre point Sabah ni, dekat gle dengan pasar filipine.. sat lagi nk p serang sana.. Siti Aishah awal2 lg dah kabo kedai mana yg boleh diserang, entry bawah nanti aku share kedai mana leh bargain harga baik punya ikhlas.. hehe.. Masa kt mall ni, kami pakat duk tertarik dgn pizza nama pezzo ni.. Alahai! sdp gler.. huhu.. smpi Ayunoraimie tlg googlekan kt semananjung ada x branchnya.. Alahai! ada la.. tp, kt times square and mid valley je.. Alahai, jenuh nak ke sana.. sigh.. xperlah, at least ada.. siap, nanti ku smpi! but seriously, PEZZO SEDAP BAK HANG!

can anyone spot tourist there? tgh buat mesuarat agung tuh.. keskes..
So, as promise - we when to pasar filipina.. memang xtuju tempat lain.. sume pakat ikot Siti Aishah.. Sampi je trus amik n bargain.. keskes.. senang kerja.. kwn aku yg sorg ni selalu dtg KK for meeting, so die mmg dah regular customer kat sni.. tp, mmg baiklah penjual ni pun.. senyum pun manis je.. mmg kami beli stok mcm menyerang minta jual kedai.. haha.. kalau korg rajin dtg sni beli ikan bilis, udang kering, sotong kering, ikan masin terubuk dan segala, singgah lah kedai LOT 1 ni, mmg terbaik layanan n bargain class A+.. Hohoh.. baik pny promo.. den xdo de dpt royalti ke hape ke.. promo pasal mmg best kedai ni weh! =)

borong please.. barang baik

oh my ikan masin.. yummy!
So, habis je borong,. kami mencari durian merah.. Mission ni dari pagi sbnrny duk cari.. hihihi.. so far, kat psr gaya xde.. psr filipine pun xde.. xper.. ada masa 2hari stgh lg tuk cari.. Berjayakah kami mencari? kita tggu smpi Day 4 entry k.. Miam durian!!!
Durian merah yang dicari.. Oh my durian.. Miam!
So lps shoppong sakan smpi xhengat poket dah kering, we decide to just jalan2 around Kota Kinabalu.. Bergmbr dengan YS (Yayasan Sabah)  and when to Masjid Terapung.. Memandangkan makguard kt situ xkasik van masuk (time ni tgh ada event kat masjid n ramai gle org), kitaorg cume dpt tgkp gmbr masjid dari jauh je.. xperlah., Jamak takhir kt hotel je lah nanti..

Sabah's Masjid terapung.. Bukan Terengganu je ado.. hahaha

Lps pusing2 KK, we proceed ke Muzium Sabah! Wow sgt.. we love history hokey.. Esp me! hehe.. (padahal carik aircond) So, masa time ni xsemua yg join.. Anak2 Hazana Aida tidur.. So, diaorg lepak je dalam Van.. Act, aku & Mr. Mr. been here 4yrs ago.. With Mr. Mr. gaming fren.. Pssst.. Mafia Wars geng letew.. Hiks.. So, here we are!

We are Convent's




After kesejukkan didalam muzium, we decide to Tanjung Aru.. Plan asal Ayunoraimie & Siti Aishah nak naik boat round ke pulau2 gitew.. Tp, pasal we bw kids and masa agak suntuk, kitaorg ke pantai sajalah for sunset.. 

Giler ramai org waiting for sunset and its really worth it.. Allahuakbar.. SubhanaAllah.. sunnguh cantek.. even eyes of camera couldnt snap the beauty.. Kena dtg and lihat sndri.. Being witness of this greatest, bless! Alhamdulillah.. jom, cuci mata.. 

SubhanaAllah


Spot star at pasir pantai.. Chewah..


Childhood fren | BFFTJ | Ayunoraimie, Me, Hazana Aida, Siti Aishah, Azamila Herda


Phew!!! tau x sunset sni what time? Kul 5.40 hokey.. hahaha.. Rupenya masih awal lagi.. So, we decide balik bilik dulu supaya leh mandi and go seafood! sekali jalan jem daaaaa~ Jadi kitaorg terus je ke RESTAURANT WELCOME DINNER near cititel.. Giler beso makan besar kat sni.. sume seafood.. and sume hidup.. ko pilih la sendiri makan smpi kenyang.. Memula masa g pilih makanan n ikan segala, terkejut gak tgok ikan kerapu je, 100kg RM100.. bukan calang2 ikan die.. besor bak hang.. kitaorg plak selumber je pilih sampai 7/8 lauk.. Nanges! hahaha.. So, in the end berapa total? Jeng^Jeng.. 
Jom layan seafood <-- b="" klik="" sni="">.. 



Udang masak mentega

scallop steam halia

kerapu masak sweet thai

Homemade taufu.. Recomended sgt

Ayam masak miam

Ketam masak salted eggs
<-- b="" klik="" sni="">
Aduh! masih terasa syahdu keenakan makanannya.. Miam sgt!

<-- b="" klik="" sni="">
<-- b="" klik="" sni="">Ni-lah nikmat pemberian Allah yang tidak terhingga.. Merasa dan menikmati.. MasyaAllah.. Bless! Alhamdulillah.. So, kitaorg semua 9 adult, 1 kids & 2 infant.. & guess how much the bill? paling win teka RM700++ and paling rendah teka RM555.. The rest teka in between the price.. But, the real bill be?
<-- b="" klik="" sni="">

<-- b="" klik="" sni="">RM474.30!!! Masing2 terkejut.. Biar betul.. Haha.. KItaorg order 2 type ikan besar gle, udang loaded, ketam suri, homemade taufu, 2 jenis masakan ayam, sabah vege & scallop kot.. Well, our sotong xsampai2 sampai sudah.. hahaha..

Nota Kaki:
  • Muzium Sabah Entry : RM2, selesa gle and ada rangka ikan paus di sini..
  • Kalo lepak ptg2 kat YS (yayasan sabah) leh gak tgok sunset cantek
  • Tanjung Aru dlm renovation persisiran pantainya, sbb nak naik hotel in  2yrs time
  • Shoppingla sebnyk mgkn di kampung Air instead of pasar gaya.. haha.. sbb kg air buka mlm, xpanas n sedikit murah
  • sila borong baik punya ikan masih di pasar filipina blkg hotel le meridien
  • jgn lupa try pezzo kt centre point sabah


<-- b="" klik="" sni="">


sambungan bercuti ke kota kinabalu-Kundasang, Sabah Day 3
azmilia mia
Hola! lama tak menaip.. sebenarnya xde idea and observationku, makin lama makin teruk cara penulisan ku.. macam perlu ke sekolah semula.. hahaha.. mungkin sebab lama xmengarut..

Sebenarnya trip ni sepatut roadtrip to south.. which akan ke muar-johor bahru-singapore.. tapi, nak jadi cerita, rezeki smpi ke kota kinabalu semula.. hips2.. Al-kisah, this trip is plan by our childhood fren.. we all kenal each other since darjah 1 - ala umur 7tahun tu.. hehe.. tp, ditakdirkan jodoh kami mmg panjang.. Alhamdulillah.. Lps habis sekolah rendah, aku ke boarding school, yg lelain ke sekolah menengah yg sama tp ms f2 Siti Aishah pindah ke hulu langat and masa f4 Azamila Herda & Hazana Aida plak ke teknik and leaving Ayunoraimie.. But still, eventho we apart, we still keep in touch with each other.. dlu2, surat la menjadi pengganti.. bdk2 sekarang mst xpernah ada chance tuk experience this moment kan.. alahai, menunggu surat dibalas mcm menuggu durian runtuh.. syiok gle! Excited!!

Eh! panjang plak cerita zaman dlo2 ni.. hahaha.. okey jom aku share our itinerary.. Ni mcm reference ajelah.. xsemestinya tuk ikot.. tapi so far kitaorg follow sume kecuali H. Benjamin residence tu.. sbb xsempat.. langit dah sayup2 mendung.. Kebetulan plak pagi2 tu ramai yang cherry2 dek penangan salah makan sambal kicap.. tsk tsk.. *crying face*



So, perjalanan kitaorg ni sebenarnya tidaklah sampai 4hari 3mlm tp sbnrny lebih kurang 3hari 3mlm je.. pelikan kan? kan? hehehe.. sebab.. kitaorg gerak 01.10.2016 *happy beday to me* =).. Flight kitaorg pukul 7.30pm and expected smpi KK pukul 10.45mlm gitu.. So, ikot plan smpi je terus tidur.. Zzzzzzz.. Tp, kisahnya, flight kitaorg delay ke pukul 8.50pm.. Memang la kitaorg bantai dinner KFC dlu.. Masa hantar, adikku Muhammad Fahdli hantar.. Lpstu dia trus nk p cari rezeki dgn uber.. Jadi, replacing him is my another adik, - Angah @ Azmila and her fmly, Abdul Qayyum & Muhammad Ariq Qushayyi.. Seronok i ramai yg hantar.. Beday girl la katakan.. chewah.. padahal dah nk kerepot.. *grin* Angah & fmly waiting us until we boarding.. siap buat lambaian miss world gitew..


adik laki den, thank you la hantar kami.. we love it

adik 2 den yg tggu smpi us boarding.. thank you.. muahx

So.. we boarding tepat 8.50pm and biasanya saat2 akhir hp nak off ni, aku akan text kedua org tua ku as saying goodbye and ask for thier dua'.. bila naik MAS ni, mmg segala air yang ada ko boleh minta.. Berapa gelas ko nak pun, ko leh angkut.. LOL.. Tp, bab makan, mmg 2 type ajelah depa kasik choose.. ayam ka ikan ka.. kalo pilih ikan, jawapannya.. "dah habis".. sakitnya tu disini.. haha.. Ayam pun bolehlah.. Alhamdulillah.. =)

Kami yg didalam flight.. 2 row kami punya.. hiks~


Sampai je kat kk airport, abg supir (dah terbiasa sgt panggil gini psal g indon kan! lol padahal abg driver tu org msia n islam.. hahaha.. ) dah tunggu us.. Terus masukkan beg and vrooom..

Van inilah yg menjadi transport kami sepanjang di KK & sblh kiri dpn tulah supir kami.. Wwwweeee

Sampai je kat hotel, letak je beg.. baru melepet atas katil, pintu kene gegar..

Bell: Tuk! Tuk! Adam ooo Adam, jom kuar p minum
Aku: Dah nak keluar dah ke? Jap kitaorg siap..
Bell: Eh! ni lelaki je, perempuan sume tinggal, duk hotel
Aku: Chet, mana leh jadi ni..
Mr. Mr. (My hubby): Hahaha (gelak2 sambil bersiap dgn pantas)

Mr. Mr. and Bell

alahai.. kalau dah jodoh tak kemana gitew.. Bell @ Muhd Asrul ni husband kpd Hazana Aida, one of my bff ms sekolah rendah dlu.. & kebetulan plak Bell ni a good fren of my husband my University time.. hahaha.. mmg seronok la depa.. ada geng.. aku sonok gak, at least xde rasa bersalah sgt bila aku hang around dgn my ladies.. Mr. Mr. ada kawan.. Wweeeeeee~

So, spnjg depa g lepak.. aku pun ke bilik anak dara pingitan.. hahaha.. Lepak smpi xhengat dunia lps tu siap leh g mamak.. Mr. Mr. dah siap balik bilik, kitaorg kul 3pg masih lagi melepet.. Betul pny lama xborak n lepak dgn diaorg.. rindu!


Nota Kaki:
  • Flight : MAS, Klia
  • Transportation : Van 11 seater
  • Hotel (1D 2N) : Hotel Travellers (Shoplot 27&28 Jalan, Tugu Kampung Air, 88000 Kota Kinabalu, Malaysia) Phone+60 88-256 195
  • Walking distance : Pasar Malam Kg Air (6pm - 10pm setiap hari)
  • Walking distance : Pasar Tamu Gaya (6pg - 12tghr hari Ahad shj)
  • Walking distance : Pasar Filipina (6pg - 7mlm setiap hari)




azmilia mia


Hola! Assalam!
sambungan dari Cuti-Cuti Ke Medan..

Argghh!! Bangun pagi rasa creepy! hahaha.. sebabnya esok dh start kerja.. Terpikir je rasa ngeri.. kahkah.. So, since malam tadi dh siap packing all, maka beg kami pun terberanak.. kuikui.. Jujurnya, dalam begpack kitaorg yg size 22liter tu, ada lg satu backpack and handbag kat dalam masa time pergi.. Memang prepare sbb tahu kompem beg akan beranak.. hahaha.. So, after siap2, bekpes buffet dlu kat hotel restaurant, then we proceed to jalan-jalan Medan.. Can refer itinerary kat sni.. 


Rules untuk pengunjung yang datang ke Madan Hotel


Yeah! Ada wifi.. Hahaha..


Bilik kami.. Best giler after seharian yang memenatkan.






Sementara menuggu lif


Depan entrance hotel


Entrance ke Restaurant for Bekpes
 
Yeay, Breakfast buffet kami..

Sementara tunggu Pak Supir, sempat lagi kami bergambar.. Really! Hotel ni sangat nice.. cume itulah, kalo tak boleh tidur dalam keadaan yang tak gelap, mmg mohon cari hotel lain.. macam dalam entri sblm ni mention, lampu kecemasan dalam bilik memang tak boleh tutup.. siang ke malam tetap akan ON.. hahaha.. eventho call service room pun dia tak boleh buat apa.. Tapi, try la cabut kad bilik tu, kalo boleh tahan without air-cond and ventilation service.. kuikui..

So, kita g sight seeing ke Masjid Raja Maimoon plak atau dikenali sebagai Masjid Raya Medan.. Berdepan dengan hotel je pun.. Besar gile and cantik gile tau masjid ni.. And masjid ni bukan setakat hiasan para pengunjung, tapi masih aktif dipakai penduduk setempat.. Solat Jumaat and solat fardu berjemaah masih tetap diteruskan.. So, the moment korang nak enter the gates to Masjid, please BEWARE!!! if ada org kt depan tu minta duit entrance, sila bertekak dengan die eh.. hahah! bagitahu die, kaabah suci tu pun xde entrance fee yo! Sebenarnya, sebabkan terlampau excited, kami masuk ke masjid tu dlu tanpa pak supir kitaorg.. die tengah parking jadi kami tak tunggu.. di sebabkan kami tak tahu apa2, relax je kitaorg kene paw dgn org tempatan tuk entrance fee tu.. Sorang kene Rupiah 5,000.. huhu.. nak masuk masjid, buka kasut pun kene charge Rupiah 2,000 sorang.. Bila pak supir tahu, terkejut die kitaorg duk membayar.. padahal kne paw.. choi! hahaha.. so, hati2 yer.. Sebenarnya idak la marah sangat.. Tp, tak baiklah kan tipu kami gitu.. Lebih baik kami sedekah tuk masjid dari bagi dekat diaorg yang sihat walafiat boleh bekerja and cari rezeki sendiri tu! hah!



Masjid Istana Maimoon


Sejarah dan pembangunan Masjid Raja Maimoon
Lepas habis bergambar, kitaorg ke Istana Raja Maimoon.. Apa yang menarik tentag Istana ini, interior designnya adalah hasil dari gabungan warisan dan gaya Islam, Sepanyol, India dan Itali.. Mengikut cerita, Salasilah Kesultanan Deli, Raja terkini baru sahaja mangkat beberapa tahun lepas dan meninggalkan seorang putera kecil.. Disebabkan umur putera masih kecil dan belum cukup umur, maka beliau belum boleh diangkat untuk menjadi Raja.. Kasihan anak kecil itu.. Indonesia kini merupakan sebuah negara republik, maka pemerintahan di Indonesia tidak lagi kene mengena dengan institusi kesultanan mahupun raja.. But still, keturunan raja-raja ni masih mendapat royalti dan few-few keistimewaan yang ditetapkan.. So, semasa kat sni, boleh sewa pakaian tradisi sultan dan permaisurinya untuk bergambar.. Bayaran untuk sepasang baju hanya Rupiah 10,000 (RM3).. Kalau tak try,memang rugi habis.. kuikuikui.. Verangan naik pelamin lagi.. Weeee~ Selain dari murahnya sewa pakaian tradisi, kain tenun kat sini pun murah gile.. please beli hokey! 1 set hanya Rupiah 35,000 (RM11).. RECOMENDED SANGAT! ni kain tenun handmade tau..



Entrance ticket to Istana




Singahsana Raja


Mengikut cerita-cerita zaman dahulukala, pemerintahan raja dahulukala mempunyai seorang puteri yang cantik jelita diberi nama Puteri Hijau.. Disebabkan memiliki tubuh yang sentiasa terpancar warna hijau, maka puteri Hijau diberi nama sedemikian.. Menurut cerita, Raja Aceh tertarik dengan kejelitaan Puteri Hijau lalu meminang sang puteri.. Namun telah ditolak oleh Puteri Hijau sendiri.. Disebabkan rasa marah kerana pinangannya di tolak, Raja Aceh pun menyerang Kerajaan Deli Timur Raya.. Peperangan ini di ketuai sendiri oleh Raja Aceh dan Kesultanan Deli diketuai oleh 2 adik beradik lelaki sang Puteri yang bernama Mambang Yasid dan Mambang Khayali.. Mitosnya, Adik beradik lelaki sang puteri merupakan pendekar2 yang hebat dalam peperangan.. Semasa kejadian, suatu keajaiban kononya berlaku dimana Mambang Khayali berubah menjadi sebuah meriam dan menyerang kembali Aceh.. Namun, Kesultanan Deli kalah kepada Aceh dan Puteri Hijau dibawa sekali.. Dalam saat pelayaran, dikatakan ada seekor naga yang menghancurkan bahtera Raja Aceh sekaligus mengambil sang puteri.. Lagenda Puteri Hijau ini seolah-olah menjadi satu sejarah dan buah mulut penduduk setempat dan meriam yang dikatakan jelmaan kepada Mambang Khayali ini masih ada di sudut sebelah kanan Istana Maimun dan diberi nama sebagai Meriam Puntung.

 
Ihsan google - Istana Raja Maimoon



Ihsan google - Tempat terletaknya Meriam Puntung


ihsan google - cerita dan sejarah yang diframekan


Ihsan google -Meriam Puntung

Masa kat Istana ni, 2-3 orang kejar suh beli fridge magnet and barang2 souvenir, tapi after bargain pun rasanya di Pulau Samosir jauh lebih murah.. So, borong di Pulau Samosir hokey.. hehehe..


Last port kitaorang adalah ke Toko Batik, tapi kitaorg sekejap jer sebab dah borong masa kat Pulau Samosir.. Then, kitaorg menyusul ke Toko Kek Lapis.. Tempat yang supir bawa ni, sepanjang jalan adalah kedai-kedai yang menjual barang makanan tempatan dan biasanya yang pengunjung akan bawa balik adalah kek lapis mereka yang pemes tu.. Hehehe..


Lepas shopping and habiskan duit rupiah, kami menuju ke airport and singgah makan kedai ayam penyet.. Pergh.. Sedap and murah hokey! Menurut supir, rumah makan ni antara yang paling sedap masa otw ke airport.. Weeee~






Menu yang ditawarkan dan harga yang murah


Eventho ni rumah makan ayam penyet, tapi yang ku cari ikan jua.. hihi
 
Rumah Makan Cindelaras





So, lps makan je straight to airport and its time to say goodbye.. Back to reality.. huhuhuhu.. Esok kerja oiii~ hahaha









TIPS:

  • Tolongla shopping kain tenun di Istana Maimoon.. Hahaha.. tapi kain tenun je tau.. Barang yang lain, pricenya sama je.. hehehe..
  • Masa sewa pakaian tradisi tu, minta lah photographer mereka tangkapkan and cuci gambar tu! gambar size 8R hanya Rupiah 10,000 (RM3) rugi kalau tak print!
  • Alang-alang ada photographer profesional, minta tolong skali die tangkap guna kamera kita.. ada simpanan soft copy nanti.. ehehe
   

Enjoy!BonVoyage,

MiaAurora